Sunday, 20 February 2011

Po prostu tapas/ Simply tapas

Jeśli zapytać przeciętnego turystę z czym kojarzy mu się Hiszpania, zapewne wśród odpowiedzi znalazłyby się paella, tortilla, sangría, flamenco, corrida, fiesta, playa… I tapas. To jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni hiszpańskiej, tapas bary to bardzo popularne lokale, rozprzestrzeniły się także poza granicami kraju z powodzeniem. Jednym słowem tapas robią wielką karierę, nie tylko wśród miejscowych czy turystów odwiedzających Hiszpanię, ale także za granicą (może popularność tę można częściowo wytłumaczyć, że jedząc takie tapas wracają wspomnienia wakacyjne? Mi jednak w Polsce nie udało się jeszcze znaleźć dobrego tapas baru…


Istnieje wiele historii o pochodzeniu tapas, tak samo istnieje wiele pysznych tapas. Przetłumaczyć tapas jako przekąskę to za mało, tapas to prawie dziedzictwo kulturowe Hiszpanii, sposób bycia, tapeo (czyli jedzenie tapas) ma ogromne znaczenie dla Hiszpanów.

Skoro o pochodzeniu wspomniałam, to przytoczę kilka historii. Podobno na początku tapa (pochodzi od słowa tapar- przykrywać) była plastrem szynki, który kładziono na kielich z winem lub innym napojem, aby nie wleciały do niego muchy. Według legendy do gospody Ventorrillo del Chat zawitał na posiłek król Alfonso XIII i podano mu właśnie kielich wina przykryty plastrem szynki. Kucharz wyjaśnił, że nie chciał, aby kurz albo owady dostały sie do królewskiego wina. Król zamówił kolejne wino, pod warunkiem, że zostanie podane w ten sam sposób.


Inna teoria mówi, że to dzięki innemu królowi, Alfonsowi X, zawdzięczamy tapas. Podobno ten król troszczył się o doręczycieli przesyłek pocztowych i wydał dekret, aby zawsze podawać im do wina coź do jedzenia, aby mieli więcej siły i szybciej dostarczali przesyłki. Kolejna z legend związana jest z tym samym królem, który podobno został wyleczony dzięki diecie, która polegała na tym, że często jadł małe posiłki i popijał je winem. Władca już zdrowy, wydał dekret w XII wieku, aby oberżyści z Kastylii i Leonu zawsze podawali do wina coś do przekąszenia.
Smakołyki są malutkie, takie na jednego kęsa, najpopularniejsze to marynowane lub nadziewane oliwki, suszona szynka, dania z owoców morza, wędzone ryby, mięso z rusztu smażone lub duszone w winie, tortilla czy patatas bravas. Jedne tapas są proste (tapas może być kawałek sera lub plasterek jamón serrano czy kawałek chorizo), inne są bardziej skomplikowane, jedne serwowane są na zimno, inne na ciepło. Tapas możemy jest między posiłkiem, jako posiłek, w barze przy stoliku, albo przy kontuarze, na szybko.

Fajny artykuł o tapas z National Geografic


If you ask an average tourist for one word that describes Spain, for sure among the answers you would find paella, tortilla, sangría, flamenco, corrida, fiesta, playa ... and tapas. Tapas is one of the most characteristic elements of Spanish cuisine, tapas bars are very popular places, and they have spread outside of Spain successfully as well. Tapas are popular not only among locals and tourists visiting Spain, but also abroad (maybe the popularity of this can be partly explained by the fact that while eating tapas one remembers nice time he had in Spain? However, I haven’t been able to find a good tapas bar in Poland).


There are many stories about the origin of tapas. Translate the word tapas simply as a snack isn’t correct, as it means much more, tapas are almost a Spain food heritage, a way of being, tapeo (meaning literally eating tapas) is of great importance for the Spaniards.
Taking about its origin, there are several stories. One of them explains that originally tapa (the word derives from the verb tapar- to cover) was a slice of ham, which was placed on a cup of wine or another drink, so flies wouldn’t get inside. According to a legend, the king Alfonso XIII stopped at the tavern Ventorrillo del Chat where he ordered a cup of wine. He was given a cup covered with a sloce of ham and was explained it was to protect the wine from flies and dust. The king liked the wine with the cover and ordered the other one, but only if it was served the same way.

 
Another theory says that we owe tapas to another king, Alfonso X. Apparently, this king ordered to always give little something to eat with wine that was served to his messengers so they have more energy. Another explanation is linked to the same king, but explains that he was cured after being on a diet that consisted of eating small meals accompanied by wine. The king issued a decree later on and made all the tavern can only serve wine when it was accompanied by “tapa”.


Tapas are very small, usually for a one bite, the most popular ones include pickled or stuffed olives, dried ham, seafood, smoked fish, grilled, fried or stewed in wine meat, tortilla, patatas brava. Some are simple (a piece of cheese, jamón serrano or chorizo can be also tapas), other are more complicated to make, some are served cold, others warm. You can eat tapas between meals, as a meal, in the bar, at a table, or standing at the counter.

2 comments:

Ajka said...

A ja szczerze mówiąc wolę zjeść konkretne danie zamiast talerza tapas. Nie jestem zwolenniczką mieszania wszystkiego co widzę, a z tym mi się kojarzy i tapas i szwedzkie bufety ;)

Agnieszka said...

Ja ogólnie też wolę coś pożywniejszego, choć czasami wieczorami nie mam apetytu na ciężkie hiszpańskie danie i wtedy jedną czy dwie tapas zjem :)

Post a Comment

Sunday, 20 February 2011

Po prostu tapas/ Simply tapas

Jeśli zapytać przeciętnego turystę z czym kojarzy mu się Hiszpania, zapewne wśród odpowiedzi znalazłyby się paella, tortilla, sangría, flamenco, corrida, fiesta, playa… I tapas. To jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni hiszpańskiej, tapas bary to bardzo popularne lokale, rozprzestrzeniły się także poza granicami kraju z powodzeniem. Jednym słowem tapas robią wielką karierę, nie tylko wśród miejscowych czy turystów odwiedzających Hiszpanię, ale także za granicą (może popularność tę można częściowo wytłumaczyć, że jedząc takie tapas wracają wspomnienia wakacyjne? Mi jednak w Polsce nie udało się jeszcze znaleźć dobrego tapas baru…


Istnieje wiele historii o pochodzeniu tapas, tak samo istnieje wiele pysznych tapas. Przetłumaczyć tapas jako przekąskę to za mało, tapas to prawie dziedzictwo kulturowe Hiszpanii, sposób bycia, tapeo (czyli jedzenie tapas) ma ogromne znaczenie dla Hiszpanów.

Skoro o pochodzeniu wspomniałam, to przytoczę kilka historii. Podobno na początku tapa (pochodzi od słowa tapar- przykrywać) była plastrem szynki, który kładziono na kielich z winem lub innym napojem, aby nie wleciały do niego muchy. Według legendy do gospody Ventorrillo del Chat zawitał na posiłek król Alfonso XIII i podano mu właśnie kielich wina przykryty plastrem szynki. Kucharz wyjaśnił, że nie chciał, aby kurz albo owady dostały sie do królewskiego wina. Król zamówił kolejne wino, pod warunkiem, że zostanie podane w ten sam sposób.


Inna teoria mówi, że to dzięki innemu królowi, Alfonsowi X, zawdzięczamy tapas. Podobno ten król troszczył się o doręczycieli przesyłek pocztowych i wydał dekret, aby zawsze podawać im do wina coź do jedzenia, aby mieli więcej siły i szybciej dostarczali przesyłki. Kolejna z legend związana jest z tym samym królem, który podobno został wyleczony dzięki diecie, która polegała na tym, że często jadł małe posiłki i popijał je winem. Władca już zdrowy, wydał dekret w XII wieku, aby oberżyści z Kastylii i Leonu zawsze podawali do wina coś do przekąszenia.
Smakołyki są malutkie, takie na jednego kęsa, najpopularniejsze to marynowane lub nadziewane oliwki, suszona szynka, dania z owoców morza, wędzone ryby, mięso z rusztu smażone lub duszone w winie, tortilla czy patatas bravas. Jedne tapas są proste (tapas może być kawałek sera lub plasterek jamón serrano czy kawałek chorizo), inne są bardziej skomplikowane, jedne serwowane są na zimno, inne na ciepło. Tapas możemy jest między posiłkiem, jako posiłek, w barze przy stoliku, albo przy kontuarze, na szybko.

Fajny artykuł o tapas z National Geografic


If you ask an average tourist for one word that describes Spain, for sure among the answers you would find paella, tortilla, sangría, flamenco, corrida, fiesta, playa ... and tapas. Tapas is one of the most characteristic elements of Spanish cuisine, tapas bars are very popular places, and they have spread outside of Spain successfully as well. Tapas are popular not only among locals and tourists visiting Spain, but also abroad (maybe the popularity of this can be partly explained by the fact that while eating tapas one remembers nice time he had in Spain? However, I haven’t been able to find a good tapas bar in Poland).


There are many stories about the origin of tapas. Translate the word tapas simply as a snack isn’t correct, as it means much more, tapas are almost a Spain food heritage, a way of being, tapeo (meaning literally eating tapas) is of great importance for the Spaniards.
Taking about its origin, there are several stories. One of them explains that originally tapa (the word derives from the verb tapar- to cover) was a slice of ham, which was placed on a cup of wine or another drink, so flies wouldn’t get inside. According to a legend, the king Alfonso XIII stopped at the tavern Ventorrillo del Chat where he ordered a cup of wine. He was given a cup covered with a sloce of ham and was explained it was to protect the wine from flies and dust. The king liked the wine with the cover and ordered the other one, but only if it was served the same way.

 
Another theory says that we owe tapas to another king, Alfonso X. Apparently, this king ordered to always give little something to eat with wine that was served to his messengers so they have more energy. Another explanation is linked to the same king, but explains that he was cured after being on a diet that consisted of eating small meals accompanied by wine. The king issued a decree later on and made all the tavern can only serve wine when it was accompanied by “tapa”.


Tapas are very small, usually for a one bite, the most popular ones include pickled or stuffed olives, dried ham, seafood, smoked fish, grilled, fried or stewed in wine meat, tortilla, patatas brava. Some are simple (a piece of cheese, jamón serrano or chorizo can be also tapas), other are more complicated to make, some are served cold, others warm. You can eat tapas between meals, as a meal, in the bar, at a table, or standing at the counter.

2 comments:

Ajka said...

A ja szczerze mówiąc wolę zjeść konkretne danie zamiast talerza tapas. Nie jestem zwolenniczką mieszania wszystkiego co widzę, a z tym mi się kojarzy i tapas i szwedzkie bufety ;)

Agnieszka said...

Ja ogólnie też wolę coś pożywniejszego, choć czasami wieczorami nie mam apetytu na ciężkie hiszpańskie danie i wtedy jedną czy dwie tapas zjem :)

Post a Comment

Bądź na bieżąco/ Follow by Email